Home » Artikelen » Wapen je woning tegen weersomstandigheden

Wapen je woning tegen weersomstandigheden

Wapen je huis tegen weersinvloedenDe koudste en natste periode van het jaar is weer aangebroken. Verbeter de bescherming van uw woning, weersinvloeden kunnen uw woning namelijk beschadigen waardoor kou zijn weg naar binnen vindt. Bescherm het dak en de gevel tegen ruige weersomstandigheden. Lees handige tips om uw huis te beschermen tegen de Hollandse weersomstandigheden.

Houd zwakke plekken in de gaten om schade te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Deze twee plekken van je woning zijn het meest kwetsbaar: het dak en de gevel. Het laatste dat u kan gebruiken is waterschade in huis. Is het al te laat? Dan helpt een loodgieter u uit de brand. Is het nog niet te laat? Voorkom dan waterschade door deze tips voor het beschermen van je dak en gevel:

1. Maak je gevel resistent tegen barre omstandigheden

Verschillende technieken verbeteren de bescherming van uw gevel. De simpelste manier is gevelreiniging, bestaande uit 3 werkzaamheden: reinigen, voegen en impregneren. Met name de laatste fase, het impregneren, zorgt voor langdurige bescherming tegen vervuiling en vochtschade. Het impregneermateriaal zorgt voor een grondige dichting van de poriën in de muur waardoor vocht geen kans meer maakt.

Gaat gevelreiniging nog niet ver genoeg om vocht tegen te houden, dan is het tijd voor isolatiemaatregelen. De twee meest voorkomende opties zijn: spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie.

De populairste vorm van isolatie is spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met een isolatiemateriaal naar keuze, bijvoorbeeld steenwol, glaswol of purschuim. Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het een betaalbare methode van isoleren is met een goed resultaat.

Buitengevelisolatie kan worden toegepast wanneer de gevel beschadigd is door weersinvloeden, en er een upgrade nodig is voor de buitenkant van uw woning. Bij deze vorm van isoleren wordt isolatiemateriaal op de buitenkant van de muren aangebracht in platen. Deze isolatielaag wordt afgewerkt met een stuclaag of andere gevelbekleding. Dit is uiteraard duurder dan spouwmuurisolatie.

2. Bereid je dak voor op onverwachte weersomstandigheden

Laat je je gevel reinigen, dan kun je het beste ook meteen je dak reinigen en coaten. Zijn je dakpannen broos geworden door alle weersinvloeden, dan kan dit uiteindelijk leiden tot lekkages. Uiteraard wilt u het vervangen van de dakpannen zo lang mogelijk uitstellen. Dit kan door het dak te laten coaten. Bij dakcoating wordt een beschermende, rubberachtige laag op het dak aangebracht in een kleur naar wens. Deze beschermende laag vult scheurtjes in het dak. Daardoor wordt het dak vochtwerend en vuilafstotend wordt. Dakcoating heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar.