Home » Nieuws

Nieuws

Regenboog
Klimaatverandering heeft heel wat grote gevolgen voor de natuur. Diersoorten die uitstorven, gletsjers die smelten en extremer weer om maar wat te noemen. Maar, het lijkt erop dat de opwarming van de aarde ook voor meer regenbogen zorgt. 
Winter
Als je gek bent op de winter, dan is het interessant om je te verdiepen in de winters in Nederland. Tijdens de jaarlijkse wintermeeting worden onder andere de afgelopen winters in Nederland en die van het komende seizoen besproken. Aanmeldingen zijn nu voor deze editie geopend. Wat kunnen we dit jaar verwachten?
Jacob Kuiper
Je hebt een lezing van Jacob Kuiper bijgewoond, we hopen dat je een leuke en informatieve avond hebt beleefd. Omdat deze lezing hebt bijgewoond ontvang je Het Weer Magazine tegen een zeer gunstig tarief. Voor slechts € 17,50 lees je een jaar lang Het Weer Magazine.
Hail
Als eersten ter wereld hebben Sloveense wetenschappers microplastics in hagelstenen aangetroffen. De microplastics hebben volgens de onderzoekers mogelijk ook bijgedragen aan de vorming van grote ijsballen of -klonten.  Maar liefst 13 centimeter In juni 2019 werd het riviergebied Kolpa in het zuidoosten van Slovenië getroffen door een hevige hagelstorm. De hagelstenen waren tot maar liefst 13 centimeter groot. De enorme hagelstenen werden op 11 kilometer boven het aardoppervlak gevormd in de onderste laag van de dampkring, oftewel de troposfeer.
Pad van de Vrijheid
Het is een snikhete dag als Wim Huijser en Lysbeth Beels in gesprek gaan met meteoroloog Reinier van den Berg. De extremen van het weer maakt het vak van Reinier weliswaar boeiender, hij vindt de situatie ook zorgelijk. ‘’We hebben de vrijheid om iets van het weer te vinden, we hebben ook de vrijheid om te vliegen en zo veel vlees te eten als we willen. Verworven vrijheden inperken vraagt om problemen. Echter de problemen zijn nu zo groot dat we wel moeten nadenken over het opgeven van sommige van die luxe vrijheden’’, aldus Reinier.
Stormnamen
Nu de meteorologische herfst is begonnen is ook de stormnamenlijst voor het komende seizoen gepubliceerd. Ieder jaar stelt het KNMI, het Britse Met Office en het Ierse Met Éireann een lijst samen. Deze keer staan er zes namen op die zijn aangeleverd door het KNMI.
Zon
Deze week beleeft Nederland opnieuw hoge  temperaturen die de hele week gestaag oplopen. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft en neem voorzorgsmaatregelen tegen de hitte als je daar gevoelig voor bent. Onthoud dat het tijdens een hittegolf belangrijk is om koel te blijven en veel te drinken.
Droogte Europa
In maar liefst vijfhonderd jaar is het in Europa niet zo droog geweest als nu. Tot die conclusie kwam European Drought Observatory, een organisatie die onder de Europese Commissie valt. Voor planten en dieren in Nederland heeft dat ook grote gevolgen. 
Volle maan
Een volle maan kan er prachtig uitzien, maar wist je dat ie er altijd net even anders uitziet? Astrofotograaf Andrew McCarthy maakte drie jaar lang foto's waaruit een timelapse is ontstaan.
hittegolven nederland
Het aantal hittegolven is in Europa drie tot vier keer sneller toegenomen dan in andere gebieden op het noordelijk halfrond, zoals Canada of Amerika. Onder leiding van KNMI’er Dim Coumou is een internationaal onderzoeksteam op onderzoek uitgegaan. Zij kwamen tot de conclusie dat de snelle toename samenhangt met veranderingen in de luchtcirculatie.

Pagina's

Subscribe to Nieuws