Home » Artikelen » Waarom krijg je het koud en wat kun je eraan doen?

Waarom krijg je het koud en wat kun je eraan doen?

Stel je voor: je wil lekker gaan shoppen en staat al klaar om te vertrekken met je Cowboysbag over je schouder. Dan gaat de voordeur open en komt een koude wind komt je tegemoet. Kou voel je als eerst in de uiteinden van ons lichaam, zoals de handen en voeten. Dit komt doordat het lichaam er eerst voor zorgt dat vooral het hart en de hersenen warm blijven, daarvoor wordt warmte onttrokken aan de handen en voeten. Sommige mensen hebben meer last van kou dan anderen. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je eraan doen? In dit artikel leggen wij uit hoe dit zit en geven wij een paar tips om je lichaamstemperatuur op te schroeven.

ijs, koud, ijsblokjes.

Er zijn een aantal zaken die ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt, met name geslacht en lichaamsoppervlakte. Vrouwen hebben standaard meer last van kou dan mannen, doordat vrouwen gemiddeld meer vetweefsel hebben dan mannen. Door dit extra vetweefsel bereikt de warmte die geproduceerd wordt door de spieren in mindere mate de huid. Toch hebben tengere mensen het vaak veel eerder koud dan mensen met wat meer vlees op de botten. “Mensen die zwaar zijn, hebben meer vet onder de huid, waardoor ze hun lichaamswarmte beter kunnen vasthouden. Hierdoor koelen zij ook minder snel af,” vertelt hoogleraar inspanningsfysiologie Hein Daanen van de VU in Amsterdam aan nu.nl.

wat kun je tegen kou doen?

Dikke sokken en handschoenen

Uiteraard helpt het dragen van handschoenen en wanten tegen de kou. Neem ze in de winter, ook als het niet erg koud is, altijd mee in je laptoptas naar het werk. Het kan immers altijd snel koud worden in de winter. Daarnaast kun je ook dikke sokken aan doen voor tijdens het slapen. Deze maatregel is misschien niet erg romantisch, maar helpt erg goed tegen de nachtelijke kou.

Geen alcohol, maar warme chocolademelk

Alcohol drinken helpt niet tegen de kou! Je krijgt het er zelfs alleen maar kouder van. Het klopt dat alcohol de bloedvaten verwijdt, hierdoor krijg je even een warm gevoel. Je lichaam houdt deze warmte echter niet vast, je verliest juist extra warmte.  Wat wel helpt is het omhoog brengen van je lichaamstemperatuur met warm drinken, zoals warme chocolademelk. “Door een warme drank wordt de temperatuur in de kern van het lichaam hoger. Vervolgens reageert het lichaam daarop door weer extra bloed aan vingers en tenen af te staan,” legt Daanen uit. Hetzelfde principe geldt voor warm eten.

Ga sporten

Als je gaat sporten word je snel warm, een goede manier dus om je lichaamstemperatuur te boosten. Draag als je buiten gaat sporten warme kleding in laagjes, maar pak je niet helemaal in. Als je gaat zweten koel je af, dus als je te veel kleding draagt, krijg je het alleen maar kouder. Trek juist wel extra kleding aan zodra je stopt met sporten, want dan verlies je juist weer snel warmte. Neem bijvoorbeeld een jack mee in een goed te dragen rugzak.

Kleed jezelf en je huis warm aan

Leg een tapijt op de vloer, doe de kachel aan en doe de gordijnen dicht. Hierdoor zal de binnentemperatuur van je huis snel stijgen en ook minder snel omlaag gaan. Wil je milieubewust opwarmen? Dan kun je jezelf ook in een dikke deken wikkelen of een dikke trui aandoen.