Home » Artikelen » Volle maan en slapeloze nachten

Volle maan en slapeloze nachten

Volle maan

Onlangs moeite gehad met in slaap vallen? Wellicht komt dat door een volle maan. Wetenschappers uit Basel zochten in 2013 al naar een onderliggend verband.

Het onderzoek

De onderzoeksgroep rondom professor Christian Cajochen van het psychiatrisch ziekenhuis van de Universiteit van Basel analyseerde het slaapgedrag van meer dan 30 vrijwilligers uit twee leeftijdsgroepen in het lab. Terwijl ze sliepen, volgden de wetenschappers hun hersenpatronen, oogbewegingen en maten ze hun hormoonafscheiding. De bevindingen suggeerden dat het slaapgedrag van de mens, ondanks de gemakken van het moderne leven, nog steeds onbewust wordt beïnvloed door de geofysische ritmes van de maan.

Kortere en slechtere slaap

De gegevens lieten zien dat zowel de subjectieve als de objectieve perceptie van de slaapkwaliteit veranderde omtrent de maancycli. Ten tijde van een volle maan daalde de hersenactiviteit in de gebieden die verband houden met diepe slaap, met 30 procent. Mensen hadden ook vijf minuten langer nodig om in slaap te vallen en sliepen in het algemeen 20 minuten minder. De vrijwilligers hadden het gevoel dat hun slaap tijdens een volle maan slechter was geweest en ze vertoonden een gedaalde aanmaak van melatonine - een hormoon dat de slaap- en waakcycli reguleert.

Een nasleep uit het verleden

Volgens de onderzoekers was deze invloed van de maan op het slaapgedrag misschien nog een overblijfsel van vroeger, toen de maan het menselijk gedrag synchroniseerde. Dit zien we ook terug bij dieren, vooral zeedieren, waar het reproductiegedrag door het maanlicht wordt gecoördineerd.

Lees hier het onderzoek.

 

Foto van Peter de Vink, via Pexels.com.