Home » Artikelen » Sporten in de winter

Sporten in de winter

 

Sporten in de zomer is voor velen heel prettig. Toch heb je in Nederland ook te maken met de koude wintermaanden. Nu zal dit voor een krachtsporter die toch veelal binnen traint niet direct een probleem vormen, maar voor sporters die hoofdzakelijk buiten trainen, is dit wel een flinke uitdaging. Het is natuurlijk geen optie om gedurende deze maanden helemaal niets te doen. Gelukkig zijn er ook voor de sporten tegenwoordig tal van mogelijkheden om ook tijdens deze maanden op dezelfde intensiteit door te blijven sporten. Voor veel sporters heeft het zelfs voordelen om binnen te sporten in plaats van buiten.

De voordelen van binnen sporten

Binnensporten heeft vele voordelen. Je hebt namelijk niet te maken met externe invloeden, die je buiten wel hebt. Hierdoor kun je, vooral als topsporter, de perfecte omstandigheden creëren waardoor je exact ziet hoe jij er fysiek voor staat. Daarnaast hoef je niet na te denken over de route wanneer je gaat fietsen of hardlopen en weet je zeker dat je de beschikking hebt over de beste apparatuur. Naast de voordelen van binnen sporten, is er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Die lees je hieronder.

De omstandigheden zijn altijd optimaal

Binnen trainen zorgt in sommige gevallen voor een ietwat vertekend beeld. Je kunt immers een wedstrijd voor een groot deel nabootsen, maar wanneer het tijdens de wedstrijd ineens begint te regenen, is het een ander verhaal. Je kunt dus wel een roeitrainer kopen om binnen te trainen in plaats van op het water, maar de stromingen en wind zijn binnen niet na te bootsen. Uiteraard zijn er met de technieken vandaag de dag allerlei mogelijkheden en zelfs windvlagen kunnen worden gesimuleerd, maar exact zoals dit in de wedstrijd gebeurt kan het natuurlijk nooit. Wel kun je, bijvoorbeeld als wielrenner, een bepaald parcours nabootsen, zodat de weerstanden van een klim exact hetzelfde zijn.

Zorg voor de juiste apparatuur

Om thuis sportend optimale resultaten te behalen is het belangrijk dat je beschikt over goede apparatuur. Wanneer je dit niet hebt krijg je niet alleen een onrealistisch beeld van hoe je ervoor staat, maar ook kan het zorgen voor blessures. Wanneer je veel fietst kun je het beste een nieuwe hometrainer bestellen, zodat je zeker weet dat deze is voorzien van de nieuwste technologieën.

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om binnen te trainen. Voor de één maakt het geen enkel verschil en voor de ander is het een enorme omslag. Zorg er daarom dus altijd voor, dat wanneer je binnen sport, dat je vergelijkbaar is met de situatie waarin je normaal gesproken buiten sport. Uiteraard is dit in een sportschool wat lastiger dan wanneer je in een een buitenruimte traint.