Home » Artikelen » Onweer? Dit moet je (niet) doen

Onweer? Dit moet je (niet) doen

Foto via Pexels

Wat kun je eigenlijk het beste doen tijdens noodweer? En wat moet je vooral niet doen? Wij zetten het op een rijtje.

Vuistregel

Ieder jaar is er een handjevol mensen de dupe van onweer. Eén of twee daarvan komen om het leven. Om veilig te blijven kun je rekening houden met een vuistregel: wees extra voorzichtig wanneer de tijd tussen bliksem en donder minder is dan 10 seconden.

Wat kun je doen

1. Schuilen. Het liefste in een gebouw, maar een auto biedt ook bescherming vanwege de stalen constructie. Ga vooral niet onder een boom staan, want bomen trekken bliksem aan. Vooral alleenstaande bomen, bosranden en metalen afrasteringen zijn gevaarlijke plekken.
2. Haal de stekkers uit het stopcontact. Het spanningsveld van de bliksem zoekt een weg langs bedradingen en stekkers en pluggen en dat kan tot schade leiden aan je elektronische apparatuur. Of aan jou.
3. Hurken. En dan bedoelen we natuurlijk niet binnenshuis, maar wanneer je in de open lucht bent. Ga gehurkt op de grond zitten met je hielen tegen elkaar. Ga niet plat op de grond liggen.
4. Ga ver weg van water. Wanneer je aan het zwemmen, surfen of varen bent, zorg dan dat je zo snel mogelijk op het vaste land komt. In boten met een afgesloten metalen hut ben je veilig.

Dit moet je vooral niet doen

1. Douchen. Ook thuis moet je goed oppassen met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
2. Fietsen. Als het noodweer toeslaat, is het verstandig om af te stappen en je fiets een eindje verderop te zetten. 
3. In een tentje gaan zitten. Wanneer je in een tent zit ben je compleet onbeschermd tegen blikseminslag. De kans om (indirect) te worden getroffen is daarnaast ook nog eens groter omdat de tent het hoogste punt kan zijn in de omgeving of omdat het zich in de buurt bevindt van een alleenstaande boom, een metalen hek of een lantaarnpaal. Een goed idee om dus even de weersvoorspelling te checken voordat je gaat kamperen, of om je auto in de buurt te zetten zodat je kunt schuilen.