Home » Artikelen » Hoe beïnvloedt het weer onze voeding?

Hoe beïnvloedt het weer onze voeding?

Foto via Pexels

Het weer is een belangrijke factor bij het bepalen van onze voedingskeuzes. Tijdens de warme zomermaanden hebben we meer neiging om lichte, verfrissende maaltijden te eten, terwijl we in de koudere wintermaanden geneigd zijn om wat steviger voedsel te eten. Omgekeerd kan onze voeding ook invloed hebben op het weer. Bijvoorbeeld, een dieet dat hoog is in vetten en koolhydraten kan ervoor zorgen dat we vatbaarder zijn voor warmte-uitputting tijdens warme weersomstandigheden. Het is dus belangrijk om te weten hoe beide factoren - het weer en onze voeding - elkaar kunnen beïnvloeden.

Voeding bij warm weer

In de zomermaanden is het weer vaak warmer en vochtiger dan in de winter. Dit betekent dat we meer neiging hebben om lichter te eten en onze voedingskeuze aan te passen aan deze weersomstandigheden. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om koel te blijven en ons lichaam te hydrateren, waardoor we beter bestand zijn tegen de warmte. Zeker als het terug zo’n zomer wordt als in 2018, kunnen we alle hulp wel gebruiken!

Wat je best eet met warm weer:

1. Lichte maaltijden: In de zomer hebben we vaak meer behoefte aan lichte maaltijden. Kies voor koude of lauwwarme gerechten, groenten salades, soepen en fruit.
2. Hydraterende voedingsmiddelen: Het is belangrijk om voldoende te drinken tijdens de warme zomermaanden, omdat we gemakkelijk uitgedroogd raken. Drink voldoende water en andere vloeistoffen, zoals kruidenthee en fruitsap. Eet ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan vocht, zoals watermeloen, komkommer en citrusvruchten.
3. Natuurlijke vitamine C-bronnen: Vitamine C helpt ons om koel te blijven door het verminderen van lichaamstemperatuur. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals broccoli, bloemkool, aardbeien en rood fruit. Heel vaak is het seizoensfruit precies wat je nodig. Heel vaak zijn de seizoensgroenten en fruit precies wat je lichaam nodig heeft. Bovendien is het ook voordelig voor je portemonnee, seizoen groenten staan vaak in promotie in de supermarkt: in de AH bonus folder vind je nu heerlijke asperges terug voor een prijsje. Ideaal voor een soepje of asperges à la flamande.
4. Voedingsmiddelen met kalium: Kalium helpt ons om vocht beter vast te houden en kan uitdroging voorkomen. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, zoals bonen, erwten, noten en avocado.
5. Voedingsmiddelen met eiwitten: Eiwitten helpen bij het maken van hemoglobine, een stof in het bloed die zuurstof transporteert naar alle cellen in het lichaam. Dit maakt ons minder vatbaar voor vermoeidheid en uitputting tijdens hete weersomstandigheden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals kip, vis, tofu en bonen.
Je zal merken dat je  in de zomermaanden automatisch meer trek zal hebben in  behoefte hebt aan lichte maaltijden en vloeistoffen.  Dit is een normaal fysiologisch proces dat ervoor zorgt dat we ons aanpassen aan de warmer weersomstandigheden.

Voeding bij koud weer

In de wintermaanden is het weer vaak kouder en droger dan in de zomer. Dit betekent dat we meer neiging hebben om wat steviger voedsel te eten. Hoewel koude winters steeds zeldzamer worden in Nederland, kunnen bepaalde voedingsmiddelen ons helpen ons blijven en ons lichaam hydrateren, waardoor we beter bestand zijn tegen de kou.

Wat je best eet met koud weer:

1. Voedingsmiddelen die warmte opwekken: Sommige voedingsmiddelen helpen ons het lichaamswarmte op te wekken, waardoor we ons warmer voelen. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals vlees, volkoren producten, bonen en broccoli. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals miso, tempeh en zuurkool, helpen ons om het lichaamswarmte op te wekken.

Hoeveel calorieën we verbranden, we eten is ook afhankelijk van het weer. In een studie stelden ze vast dat de dagelijkse calorie-inname was in de herfst 86 kcal/dag hoger dan in de lente.

2. Voedingsmiddelen met vitamine A: Vitamine A helpt ons om de huidbarrière te versterken, waardoor we minder vatbaar zijn voor uitdroging en irritatie tijdens koude weersomstandigheden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, zoals wortels, groene bladgroenten en abrikozen.
3. Voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen, waardoor we minder vatbaar zijn voor infecties tijdens koude weersomstandigheden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals walnoten, lijnzaadolie en chiazaad.
4. Voedingsmiddelen met betaglucaan: Bèta-glucaan is een type vezel dat helpt ons immuunsysteem te versterken, waardoor we minder vatbaar zijn voor infecties tijdens koude weersomstandigheden. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan bèta-glucaan, zoals haver, gerst en peulvruchten.
5. Kouder weer kan ook leiden tot een verhoogde behoefte aan vloeistoffen, vitamines en mineralen. Het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de wintermaanden, omdat droge lucht ons uit kan putten. Ook voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals broccoli, bloemkool, aardbeien en rood fruit, kunnen helpen ons immuunsysteem te versterken tijdens koude weersomstandigheden.