Home » Artikelen » Is het al weer voor een zomerjas of toch niet?

Is het al weer voor een zomerjas of toch niet?

De lente is begonnen en inmiddels vragen mensen zich af of de winterjas al uit kan. Met het Nederlandse klimaat is dat nooit met zekerheid te zeggen. Het ene moment kan de zon schijnen, gevolgd door zware neerslag. De afgelopen maanden hebben al aangetoond dat sommige perioden flinke tegenstellingen kunnen laten zien. De afgelopen twee maanden verliepen bovendien extreem nat voor de tijd voor het jaar.

Zomerjas nederland wanneer

Waar het in week twee nog warm en zonnig is, is het in week vier regenachtig en koud. Nu de lente officieel voor de deur staat, kan de winterjas als het langdurig warm blijft worden ingeruild voor een zomerjas. Want het was het afgelopen jaar extreem warm, extreem zonnig en zeer droog. Dat is in lijn met de trend van de afgelopen jaren; het wordt steeds zonniger en warmer in Nederland. In 2018 lag het aantal zonuren op 2085. Vergeleken met 30 jaar geleden, zijn er gemiddeld zo’n 200 zonuren per jaar bij gekomen.

Extreem warm weer

Als we de keuze voor een zomerjas baseren op het verloop van het weer in 2018, kunnen we concluderen dat we al over een paar maanden de zomerjas weer aan kunnen trekken. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 11,3 graden Celsius. Een van de warmste jaren op rij. Alleen in 2014 was het warmer. Het klimaat warmt steeds verder op, waardoor het weer steeds warmer wordt. Wel moeten we vaker rekening houden met storm als dat gevolg. Dat betekent dat ook een regenjas zeker niet mag ontbreken.

De lente is doorgaans zeer zacht in Nederland. In maart kan het nog even koud zijn en worden hogedrukgebieden afgewisseld met lagedrukgebieden wat leidt tot regen en storm. Wie een winterjas dan te warm vindt, kan beter een regenjas aanschaffen. Vorig jaar, eind maart, kwam de temperatuur nog niet boven nul. In april was het weliswaar een stuk warmer, maar wel zeer regenachtig. Dat is nog niet echt een periode om een zomerjas aan te trekken.

In mei vorig jaar nam de temperatuur gestaag toe. Als we deze periode aanhouden als prognose voor komend jaar, zal dat betekenen dat mei weer vrij warm zal verlopen. Vorig jaar mei was zelfs de warmste meimaand in maar liefst 300 jaar, met een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden. In vergelijking met 1980 nam de hoeveelheid zonnestraling in Nederland met 25 procent toe. Daarom kunnen we ervan uit gaan dat ook dit jaar de zon weer volop aanwezig zal zijn.

Zomerjas of winterjas?

De komende maanden kunnen we de winterjas het best nog even inruilen voor de regenjas, gezien het instabiele karakter van het weer. Maar over een maand of twee mag de winterjas weer worden ingeruild voor de zomerjas, al is ook daar wel wat over te zeggen.

In de ochtenden kan het door vorst ‘s nachts nog best fris zijn de komende maanden. Mensen die het snel koud hebben, kunnen er het beste voor kiezen de winterjas nog even aan te laten. In de vroege ochtend kan het namelijk best fris zijn. Dat is het gevolg van naderende hogedrukgebieden. Op sommige plaatsen is zelfs nog te zien dat het ‘s nachts gevroren heeft, al is dit niet dagelijks het geval. Bovendien is de winterjas nog maar beperkt nodig; ook in de naderende lente- en zomermaanden wordt het ‘s ochtends een beetje warmer. Wel kan er soms ‘s morgens vroeg nog nevel en mist ontstaan, waardoor we kunnen stellen dat het nog even te vroeg is voor de winterjas.

Zomerjas kiezen

Toch kunnen we vooruit kijken naar een veel aangenamere situatie, waarbij de zomerjas weer uit de kast mag worden gehaald. Het wordt snel ‘s middags een stuk aangenamer, met oplopende temperaturen en meer ruimte voor de zon. Het blijft dan vaker overal droog in Nederland. Dit is een teken om alvast weer een zomerjas te gaan kiezen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. We raden aan om zo nu en dan te wisselen tussen winterjas in koudere situaties en de zomerjas wanneer het weer beter is. De komende maanden blijft het immers kwakkelen.

Wie het ook in de zomer toch nog snel koud heeft, kan het beste een zomerjas met een dikkere voering kiezen. Wie het in de zomer snel warm heeft, kan het beste kiezen voor een wat dunnere regenjas. Een zomerjas wordt vaak als overgangsjas gezien, omdat de meeste Nederlanders bij een temperatuur ervoor kiezen helemaal geen jas meer te vragen. In het najaar wordt er dan weer ruimte gemaakt voor de regenjas of winterjas. De temperaturen nemen dan af, de wisselvalligheid neemt weer toe. Zo kan medio oktober, november de zomerjas weer in de kast en kan de winterjas weer aan.