Home » Artikelen » Heftig: Dit is het effect van de Australische bosbranden op de stratosfeer

Heftig: Dit is het effect van de Australische bosbranden op de stratosfeer

Foto via Pexels

Een team van onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten heeft kunnen aantonen dat de bosbranden in Australië heel wat schade aan het klimaat hebben toegebracht. De rook van de vuurzee die van eind 2019 tot begin 2020 woedde leidde tot hogere temperaturen in de stratosfeer van die regio. En dat bleef zo in de zes maanden die volgden…

Grote schade

De bosbranden in Australië hebben een grote hoeveelheid bomen en huizen, verspreid over maar liefst 14 miljoen hectare, verwoest. Ook kwamen er twintig mensen om het leven. De branden waren zo groot, dat astronauten het vanuit de ruimte konden zien. De overheid van Australië schat de kosten van de ramp op zo’n 103 miljard dollar. Onderzoekers hebben inmiddels ontdekt dat zwarte fijnstof uit de rook in de stratosfeer terecht is gekomen.

Fijnstof

De stratosfeer bevindt zich zo’n tien tot vijftig kilometer boven het aardoppervlak. Niet onbelangrijk: het is ook het gedeelde van de atmosfeer waar de ozonlaag zich bevindt. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat rook de atmosfeer juist kouder kan maken doordat het hitte van de zon blokkeert. In uitzonderlijke gevallen kan echter het tegenovergestelde plaatsvinden. Wanneer de rook een grote hoeveelheid fijnstof bevat, dan kan juist hitte van het zonlicht geabsorbeerd en doorgegeven worden aan de lucht om het fijnstof heen. Uit onderzoek bleek dat de temperatuur in de stratosfeer van 1 naar 2 graden was gestegen en dat het gat in de ozonlaag nog groter is geworden.

Bron: PhysOrg