Home » Artikelen » Handige tips voor je tuin bij hitte

Handige tips voor je tuin bij hitte

Als het in de zomermaanden enorm warm is en het voor een lange tijd niet regent, is het verstandig om jouw tuin goed bij te houden. Als je dit niet doet, kan het zomaar zo zijn dat vanwege de hitte jouw tuin er minder goed uit komt te zien. Er zijn een aantal tips voor je tuin bij hitte die je kunt gebruiken. Welke tips dit zijn? Dat lees je hier.

Planten water geven

Het spreekt voor zich: bij enorme hitte hebben planten wat extra water nodig. Het is daarom verstandig om dit regelmatig te doen. Maar wanneer moet je water geven, hoe moet je water geven en hoeveel? Laten we beginnen met wanneer het handig is om je planten water te geven bij enorme hitte. Dit kun je beste in de vroege ochtend of juist in de avond doen. Waarom? Omdat het water op deze manier het minst snel verdampt, waardoor planten het water goed kunnen opnemen. In de vroege ochtend of in de avond is er namelijk geen zon.

Je kunt planten het beste op de aarde water geven, zonder dat je de planten zelf besproeit. Dit is handig om te doen omdat je op deze manier zo min mogelijk water verspilt. Als je het water op de aarde sproeit komt het namelijk direct op de juiste plaats terecht, waardoor de planten het water goed kunnen opnemen. Als het enorm warm weer is, is het aan te raden om je planten een paar keer per week goed water te geven. Hoewel het misschien handig lijkt om dit elke dag te doen, is dit niet nodig. Doordat je jouw planten een aantal keer in de week meer water geeft, kunnen ook de dieper gelegen wortels goed bereikt worden waardoor jouw plant een grotere overlevingskans heeft met het warme weer.

Profiteer van schaduw

Een goede tip voor jouw tuin bij hitte is om te profiteren van schaduwplekken. Zeker als je meerdere planten in potten in jouw tuin hebt, kan dit een goed idee zijn. Zijn de temperaturen de komende week bijvoorbeeld enorm hoog? Zet deze potten dan tijdelijk even op een plek in de schaduw neer. Omdat de grond in een plantenpot sneller verdampt, kan het handig zijn om deze planten wel iedere dag water te geven. Ook als ze in de schaduw staan!

Ga niet snoeien

Hoewel het je misschien een goed idee lijkt om tijdens de hitte te gaan snoeien, is dit niet aan te raden. Dit heeft te maken met het feit dat de onderste bladeren van een plant niet zijn gewend om volop in de zon te staan. Ga je de bovenste laag wegsnoeien? Dan is de kans aanwezig dat de onderste bladeren verbranden, omdat zij dit niet gewend zijn. En je raadt het al: dit is niet bepaald bevorderlijk voor jouw plant. Wacht dus echt met snoeien totdat de hitte voorbij is.

Let op met kweken

Ben jij momenteel groenten en tuin aan het kweken in jouw tuin? Ook dan is het belangrijk dat je goed anticipeert op hitte. Zorg ervoor dat de gewassen in de schaduw staan en geef deze voldoende water. Het is niet aan te raden om te gaan bemesten als het warm weer is. Heb je een tuinkas? Dan is het aan te raden om ’s nachts de deuren en ramen niet te sluiten als het heel warm weer is. Op deze manier komt er nog wat lucht naar binnen. Zou jij graag groenten en fruit willen kweken, maar niet alleen in de zomermaanden? Dan kunnen kweekkassen zeker een aanrader zijn. Zo kun je zowat het hele jaar door groenten en fruit kweken.

Bovenstaande handige tips kun je zeker gaan gebruiken als het warm weer is buiten. Het zou tenslotte zonde zijn als bijvoorbeeld de planten in jouw tuin het niet overleven bij hitte, dus houd deze tips echt in je achterhoofd als er weer een hittegolf zit aan te komen!