Home » Artikelen » Griep in de koude maanden

Griep in de koude maanden

Foto via Pexels

Je hebt ineens een gloeiendheet hoofd en het zweet breekt je uit. Even later sta je te rillen van de kou. Ook je ledematen voelen zwaar en pijnlijk aan. Het kan in zo’n geval zomaar zijn dat de griep je te pakken heeft. Maar waarom is dat meestal in de winter? Is het de kou die zorgt dat je de griep krijgt?

Van oktober tot april

Natuurlijk kun je het hele jaar door de griep krijgen, maar als we praten over een griepgolf dan is dat meestal in die koude winter. Het halve kantoor kan in zo’n periode in zijn bed liggen te rillen want iedereen heeft elkaar aangestoken. Zo’n massale griep begint meestal in oktober met een piek ergens tussen december en februari. Tegen de tijd dat het april wordt, hoor je nog een enkeling die griep heeft.

Zomer en winter

In Australië en Nieuw-Zeeland is de kans groot dat de griepgevallen tegen april juist gaan toenemen. Als het hier zomer is, is het namelijk op het zuidelijk halfrond winter. En juist in die winter is de kans op griep stukken groter. Maar waarom is dat eigenlijk? En moet je dan een griepprik halen? Misschien twijfel je of die griepprik wel in je goedkope zorgverzekering zit. Want daar had je met het vergelijken van de zorgverzekeringen nu net even niet op gelet.

Influenza

‘Influenza di freddo’ is Italiaans voor ‘invloed van de kou’. Hierop is de wetenschappelijke naam voor griep op gebaseerd. Deze wetenschappelijke naam is namelijk ‘influenza’. Dat griep vaker voorkomt in koude periodes weten de meeste mensen wel. Helaas nemen ze vaak onterecht aan dat het ook door de kou komt. Ze waarschuwen hun kinderen om vooral niet zonder sjaal de deur uit te gaan. Vaak zeggen ze er ook nog bij: ‘Warm kleden, anders word je ziek!’ Toch is het niet de kou waar je ziek van wordt. Het is wel zo dat als het koud is, je sneller besmet kan raken met het griepvirus.

Hoe raak je besmet?

Een virus kan niet op eigen kracht bewegen. Het virus is eigenlijk gewoon een heel klein bundeltje eiwitten met erfelijk materiaal. Om iemand te kunnen besmetten moet het eerst in aanraking zien te komen met die persoon. Hier hebben ze een vervoersmiddel voor nodig en een griepvirus gebruikt hier vaak de piepkleine waterdruppeltjes voor die je bijvoorbeeld naar buiten spuit als je hoest of niest. Maar ook tijdens het ademen liften deze kleine virusdeeltjes mee op die minuscule druppeltjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Op die druppels kunnen de virusdeeltjes uren door de lucht zweven en zo komen ze bij hun volgende slachtoffer.

Koude lucht

Als het koud en droog is, kan zo’n virusdeeltje zich veel sneller verspreiden dan wanneer het warm is. Warme lucht bevat namelijk meer vocht. Als het druppeltje met meer vocht in aanraking komt, verspreidt het zich minder snel. De deels door de kou verdampte druppels maken het druppeltje kleiner waardoor het virusdeeltje makkelijker en langer kan zweven. Dus daarom besmet het deeltje in de kou vaak meer mensen dan in de warme periodes. Wil je jezelf beschermen tegen de griep door een griepprik te nemen? De risicogroep krijgt de prik gratis. Val je hierbuiten? Dan moet je hier zelf ongeveer 25 euro voor betalen.