Home » Artikelen » Dit zijn de 5 natste plekken ter wereld

Dit zijn de 5 natste plekken ter wereld

 

Natste plek ter wereld

Afgelopen woensdag kwam het met bakken uit de lucht vallen in Nederland, wat op veel plekken tot wateroverlast leidde. Vervelend, maar wie denkt dat ons land hiermee tot de natste plekken ter wereld behoort, heeft het mis. Wereldwijd zijn er namelijk tal van locaties te vinden die de Nederlandse regenval doen verbleken. Om dit te illustreren, zijn hier de 5 natste plekken ter wereld.

5: San Antonio de Ureca (Equatoriaal Guinea)

Gezien de vele nieuwsberichten over droogte in Afrika, is het misschien verassend dat hier een van de natste plekken ter wereld ligt. Daar staat tegenover dat San Antonio de Ureca niet op het Afrikaanse vasteland ligt, maar op het eiland Bioko, voor de kust van Kameroen. In dit dorp valt per jaar gemiddeld 10.450 mm neerslag per jaar. Opvallend is hierbij dat er tijdens het droge seizoen (november-maart) nauwelijks regen valt, maar de hevige regenval in de rest van het jaar compenseert dit ruimschoots.

4: Cropp River (Nieuw-Zeeland)

Met een lengte van 9 km, is de Cropp River niet bepaald lang. De hoeveelheid ater die erdoor passeert is er echter niet minder om. Naast het smeltwater uit de omliggende bergen, krijgt de rivier namelijk ook 11.516 mm neerslag per jaar te verwerken. De Cropp River is de enige plek in top5 natste plekken ter wereld die niet in de tropen ligt. Dat er hier ondanks dit klimaat toch zoveel regen valt, komt door de vorm van het dal. Door de vorm van het rivierdal worden regenwolken namelijk extra goed vastgehouden, met extreme neerslag tot gevolg.

3: Tutunendo (Colombia)

De afgelopen 30 jaar viel er in het Colombiaanse Tutunendo jaarlijks gemiddeld 11.770 mm regen. Net zoals zijn voorganger op de lijst, speelt ook hier de ligging een grote rol bij dit extreme hoeveelheid neerslag. Tutunendo ligt namelijk in het westen van Colombia, tussen de kust en de flanken van het Andesgebergte in. Alle regenwolken die vanuit de Grote Oceaan naar Zuid-Amerika komen aandrijven, worden hier door de hoge bergen tegengehouden. In Tutunendo is het dan ook met grootste deel van de tijd bewolkt, met gemiddeld maar 3 tot 4 uur zon per dag.

2: Cherrapunji (India)

Lange tijd gold Cherrapunji als de natste plek op aarde, maar deze titel heeft ze inmiddels moeten afslaan. Met een gemiddelde jaarlijkse regenval van 11.777 mm, staat het Indiase bergdorpje echter nog steeds op een respectabele tweede plaats. Cherrapunji ligt in de deelstaat Meghalaya, vlakbij de grens met Bangladesh. Vanwege zijn ligging, ontvangt het dorpje zowel neerslag van de zuidwestelijke als de noordoostelijke moessons, met extreem natte zomers tot gevolg. Ironisch genoeg kunnen er in de droge periodes juist watertekorten ontstaan, waarbij inwoners soms kilometers moeten lopen om drinkwater te halen.

1: Mawsynram (India)

Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm. In het recordjaar 1985, viel er in Mawsynram zelf 26.000 mm regen, oftewel 26 meter water. Net als het grootste deel van India, kent dit dorp ook grote extremen. Terwijl het hier van november tot maart kurkdroog is, valt er in de maanden juni en juli meer dan 2.000 mm regen.

Foto: Pixabay

Tags: