Home » Artikelen » De duurzame energie van de toekomst

De duurzame energie van de toekomst

Duurzaam opgewekte energie is al jarenlang een hot item in de energiewereld, onder particulieren en bedrijven. Het gaat hierbij om energie die niet schadelijk is voor milieu en klimaat én energie die eindeloos beschikbaar is. Met name energie die is opgewekt door het weer is populair vanwege het duurzame, onuitputtelijke karakter van deze energievormen. In de toekomst zal de opwekking van duurzame energie via weersomstandigheden alleen nog maar verder toenemen. Hieronder lees je meer over potentiële energieopwekkers van de toekomst.

De duurzame energie van de toekomst

Energievliegers

Wind is een veelgebruikte natuurlijke krachtbron om voordelige energie mee op te wekken. Vooral in het winderige Nederland is deze energiebron ruimschoots beschikbaar. Al jarenlang worden er onder meer langs de kust windmolens geplaatst om windenergie op te wekken. Maar heb je weleens gehoord van een energievlieger? Dit is een uitvinding met veel potentie om groot te worden op de  duurzame markt. Deze vliegers zijn niet alleen goedkoper dan conventionele windmolens, maar ze bestaan ook uit minder materiaal. Het kost dus minder energie om ze te maken. Deze vliegers wekken energie op, terwijl ze 450 meter boven de grond zweven.

Windtrechters

Windtrechters zijn een soort windturbines die efficiënter werken. Deze trechter vangt niet alleen de wind op, maar vergroot ook de windsnelheid. Vervolgens wordt deze wind door windturbines gestuwd die zich aan het einde van de trechter bevinden. De bedoeling is dat deze turbines op daken kunnen worden geplaatst. Deze trechters zijn niet alleen milieuvriendelijk dankzij hun efficiëntie, maar ook door het feit dat ze minder gevaarlijk zijn voor vogels. Er zijn namelijk geen bewegende onderdelen zichtbaar.

Golfenergie

Er kan ook indirect gebruik gemaakt worden van de wind om stroom op te wekken. Op een stormachtige dag worden krachtige golven opgewekt die op hun beurt weer  energie opwekken door de constante beweging. Vooral voor de Hawaïaanse kust wordt deze nieuwe technologie getest en uit de resultaten blijkt dat er inderdaad hydro-kinetische energie kan worden opgewekt met behulp van golven.

Zonneblokken

De zon is een onmisbare bron van en voor energie. Iedereen is wel bekend met zonnepanelen, maar er is modernisatie op weg. Aan de Britse Universiteit wordt hard gewerkt aan het ontwerp van zonneblokken. Dit zijn glazen blokken die in muren en daken kunnen worden geplaatst, waardoor deze stroomopwekker een wordt met het gebouw zelf. Daarnaast zijn deze zonneblokken zeer efficiënt, doordat de glazen blokken het zonlicht focussen op de zonnecellen.

Bespaar op stroomkosten

Dat er zoveel nieuwe groene energieopwekkers worden ontworpen laat wel zien hoe belangrijk we het met zijn allen vinden om zuinig om te gaan met het milieu. Je kunt thuis ook makkelijk een duurzaam energiecontract afsluiten. Vergelijk online energiecontracten en vind zo de goedkoopste energieleverancier die duurzame energie levert.