Home » Artikelen » Biologische (moes)tuin voor een beter klimaat: tips en tricks

Biologische (moes)tuin voor een beter klimaat: tips en tricks

groene leefomgeving

Sinds het begin van de pandemie wil 1 op de 3 Nederlanders een steentje bijdragen aan een beter klimaat en een betere wereld door duurzamer te leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat klimaatverandering minder wordt of uiteindelijk stopt.

Een daarvan is het vergroenen van je omgeving, bijvoorbeeld met een biologische (moes)tuin. In dit artikel lees je meer over waarom een groene omgeving zo belangrijk is voor de wereld én enkele tips en tricks voor het maken van een biologische tuin, zoals lavameel kopen en eigen zaden oogsten.

Waarom is een groene leefomgeving zo belangrijk?

Het kan je niet zijn ontgaan dat de zomers in Nederland steeds heter worden en de droogte in Europa ieder jaar groter wordt. En een écht koude winter? Dat hebben we hier al een hele tijd niet meer gehad. Feit is dat het klimaat en zo ook de natuur langzaam maar zeker aan het veranderen is. Om een zo diverse flora en fauna te behouden (waar dan ook ter wereld) is het nodig dat we actief bezig zijn met het vergroenen van onze leefomgeving. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze kinderen en hun kinderen en de vlinders, bijen, insecten en andere dieren om ons heen.

Daarnaast is het interessant om te weten dat een groene leefomgeving een mens gelukkiger maakt. Mensen die in de buurt van de natuur wonen of die regelmatig in het groen te vinden zijn, bijvoorbeeld in het bos of in een eigen moestuin, zijn vaak meer ontspannen en hebben minder stress. Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is dat groen het milieu verbetert omdat het zorgt voor meer zuurstof en minder luchtvervuiling. Daarbij werkt het verkoelend tijdens warme zomers en zorgt het voor een rijke biodiversiteit. Tijd om daar zelf wat aan bij te dragen met een biologische (moes)tuin.

Beginnen met een biologische moestuin: dit heb je nodig

Bij het aanleggen van een biologische (moes)tuin heb je in ieder geval een paar dingen nodig. Zo moeten je gewassen goed in de zon kunnen staan en moeten ze water en wind tot hun beschikking hebben. Veel mensen die bezig zijn met biologisch tuinieren doen dit op basis van permacultuur; samenwerken met de natuur om zo betere resultaten te behalen. Je laat de natuur z'n gang gaan maar wel met behulp van wat slimme trucjes. Op die manier heeft ieder onderdeel in je biologische tuin meerdere functies. Het is aan te raden om je eerst goed in te lezen in permacultuur voordat je ermee begint.

Biologische bodemverrijkers, zaden en planten

Wat daarnaast een must is in een biologische tuin zijn biologische zaden, planten en bodemverrijkers zoals lavameel kopen. Het is belangrijk om hierop te letten, omdat veel zaden bijvoorbeeld al behandeld zijn met gif tegen ongedierte of ziektes. Ook een biologische bodemverrijker én biologische mest zijn van groot belang in een biologische tuin. Dergelijke producten kun je vaak gewoon bij het tuincentrum halen en anders zit je via het wereldwijde web altijd goed. Tip: doe je dat in één keer dan hoeft er maar één pakket worden verstuurd. Dat is beter voor het milieu dan meerdere pakketten mee laten geven met de bezorgdienst.

Fermenteer je (keuken)afval met Bokashi als organische mest

Ben je al een stapje verder in het biologisch tuinieren dan kun je eens kijken of een Bokashi starter iets voor je is. Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Met een Bokashi starter kun je allerlei etensresten zoals schillen, kliekjes en gekookt voedsel omzetten tot organische mest als rijke bodemverbeteraar. Ook tuinresten uit je biologische tuin en ander organisch materiaal kun je met Bokashi fermenteren. Het is een hele interessante manier om je eigen biologische bodemverbeteraar voor je tuin te maken.

Eigen zaden oogsten bij fruit, groente en kruiden

Wanneer je eenmaal biologische zaden gekocht hebt en deze hebt gebruikt voor het groeien van gewassen zoals groente, fruit en kruiden kun je uit het gewas meestal nog zaden halen om die opnieuw te gebruiken. Het oogsten van deze zaden gaat heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar het vruchtje voorzichtig open te snijden en het vruchtvlees en/of de pitjes eruit te drukken. Die laat je vervolgens drogen op een schoteltje en voilà: je hebt je eigen biologische zaden.

Biologisch bestrijden van je biologische moestuin

Tot slot kunnen biologische bestrijdingsmiddelen in zo'n tuin niet ontbreken. Gelukkig zijn er heel wat groene alternatieven voor gif beschikbaar waarmee je slakken, lieveheersbeestjes en schadelijke insecten uit je moestuin kunt weren. Zo helpt water met groene zeep tegen luizen, kun je aaltjes inzetten tegen slakken en is er speciaal insectengaas beschikbaar voor in een biologische tuin. Ook lavameel kopen kan handig zijn om jonge rupsen te weren van je planten.