Home » Artikelen » April zoet, geeft graag wel eens een witte hoed.

April zoet, geeft graag wel eens een witte hoed.

Sneeuw in april: hoe bijzonder is dat?

Hoewel de lente op 20 maart officieel is begonnen, heeft het na een aantal zomerse dagen toch nog gehageld en gesneeuwd. De temperaturen zakten van 22 graden naar een graad of 5. Hoe uitzonderlijk is deze winterse neerslag eigenlijk? En de vraag is, zullen we dit vaker gaan meemaken?

Dun laagje

KNMI klimaatexpert Peter Siegmund stelt dat sneeuw in april niet vaak voorkomt. In de vorige eeuw kwam er gemiddeld twee dagen in april sneeuw uit de lucht vallen. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar eens in de drie jaar. De laatste keer dat de sneeuw bleef liggen was in 2009. Ook in 1978, 1970 en 1968 zag Nederland wit, al ging het toen wel om een dun laagje dat snel gesmolten was.

Klimaatverandering?

Volgens Siegmund heeft de sneeuwval in de lente niets met klimaatverandering te maken en is het een typisch geval van ‘april doet wat hij wil’. Hagel in de zomer en grotere hagelstenen zijn echter wel een teken van klimaatverandering. De stijgsnelheid van de lucht in buien neemt namelijk toe bij hogere temperaturen. Hierdoor blijft de neerslag langer in de lucht hangen en hebben hagelstenen meer tijd om te groeien.

Arctische lucht

Waarom het nu ineens sneeuwt na die warme dagen? Dat heeft te maken met de arctische lucht die vanuit de poolgebieden over Nederland is komen waaien. Deze koude lucht komt via de Noordzee onze kant op. Onderweg wordt veel vocht meegenomen dat boven land naar beneden komt vallen.