Home » Artikelen » Aan de slag met een eigen weerstation

Aan de slag met een eigen weerstation

KNMI

Een weerstation maakt het mogelijk om te spelen voor eigen weerman, in plaats van dat u alleen maar uit gaat van het weerstation van het KNMI. Als u dit apparaatje onder de knie hebt heeft u misschien Peter Kuipers Munneke of Piet Paulusma helemaal niet meer nodig.

Wat kan een weerstation?

Met een weerstation kunt u real-time updates ontvangen van het weer. Deze apparaten bevatten veel soorten sensoren. De belangrijkste sensoren van een weerstation zijn:
1. Thermometer
2. Hygrometer
3. Barometer
4. Neerslagmeter
5. Windmeter

Sommige modellen bevatten ook een klok waardoor u gemakkelijk bij kunt houden hoe laat verschillende metingen zijn gedaan.

Voordelen van een weerstation

Het grootste voordeel van een weerstation is dat u real-time metingen van het weer kunt bekijken. Zo kunt u uzelf op tijd voorbereiden als er eventueel regen komt. Een tweede voordeel is dat u verder geen meteorologische kennis nodig hebt om een weerstation te bedienen. De meeste modellen zijn namelijk gemaakt met de gedachte erachter dat een amateur deze zal gebruiken. 

Tot slot is het ook mogelijk om met sommige weerstations informatie te delen via het internet. U kunt hem aansluiten op uw Wi-Fi netwerk waardoor iedereen de metingen van uw weerstation kan bekijken op de display binnenshuis.

Nadelen van een weerstation

Het grootste nadeel is dat een uitgebreid weerstation erg duur kan zijn. Gelukkig zijn er ook modellen die goedkoop zijn voor de gebruiker die een simpel apparaat zoekt.
Het is daarnaast mogelijk dat u extra kabels of een repeater nodig hebt als uw weerstation te ver van de binnenunit af staat, aangezien hij anders geen bereik heeft.

Welk weerstation moet ik kopen?

Er zijn een aantal verschillende weerstations die wij aanraden.
1. National Geographic Temeotrend
2. Smart Digital Wireless Color LCD Barometric Weather Station
3. Alecto WS-4800

Deze weerstations zijn allemaal betaalbaar, en niet erg uitgebreid waardoor ze makkelijk te gebruiken zijn door een “wannabe” weerman of vrouw.