Home » Nieuws » Wat is de invloed van La Nina op de winter in Nederland?
La nina

Wat is de invloed van La Nina op de winter in Nederland?

Het weer wordt sterk beïnvloed door de zeewatertemperaturen in de Grote Oceaan. Sinds 14 oktober is er sprake van een La Nina en dat betekent dat het zeewater in het equatoriaal deel van de Grote Oceaan kouder is dan normaal. Hierdoor staat Canada mogelijk een sneeuwrijke winter te wachten en krijgen delen van Australië waarschijnlijk te maken met meer regenval dan normaal. Maar wat zal de invloed van La Nina zijn in Nederland?

La Nina en El Nino

Deze twee fenomenen gaan allebei over de temperatuur van het water in het oostelijke deel van de Grote Oceaan. Is het water warmer dan normaal? Dan is er sprake van een El Nino. Is het juist kouder dan normaal? Dan wordt er gesproken van een La Nina. La Nina en El Nino kunnen beiden een groot effect hebben op het weerbeeld wereldwijd. Zo was het warmste jaar ooit gemeten tot nu toe in 2016, toen er spraken was van een zeer sterke El Nino. Wereldwijd gezien waren de jaren 1999, 2000, 2008 en 2011 een stuk minder warm dankzij een sterke La Nina.

Grote kans op een La Nina voor winter 2021

Volgens het Amerikaans instituut voor oceanen en de atmosfeer NOAA is de kans op een La Nina dit jaar maar liefst 87 procent. Het zeewater in de Grote Oceaan is de afgelopen weken snel afgekoeld, waardoor er net zoals vorig jaar weer sprake is van een La Nina. De kans is groot dat dat ook deze winter zo blijft.

Invloed op Nederlandse weer

Vorig jaar was er ook sprake van een La Nina en hadden we in Nederland een vrij zachte winter. Toch kregen we in februari te maken met een uitbraak van koude lucht en zelfs een regionale koudegolf, waardoor er op veel plekken in Nederland geschaatst kon worden op natuurijs. In de winters van 2017 en 2018 was er ook sprake van een La Nina. Toen verliepen de winters wat betreft temperatuur rond normaal tot iets te zacht, met af en toe wat winterse omstandigheden. Wat La Nina werkelijk voor een effect zal hebben in eigen land is lastig te voorspellen, maar echte winterliefhebbers kunnen blijven hopen.

 

Bron: Hetweer.nl