Home » Nieuws » Vier eeuwen extreem weer verbeeld
IJsvermaak bij een stad, Hendrick Avercamp, ca. 1620.

Vier eeuwen extreem weer verbeeld

In ‘Weer en Wind. Avercamp tot Willink’ zijn ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken te zien van Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer.

Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken, vastgelegd door kunstenaars als Hendrick Avercamp, , Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink. Gastconservator Boudewijn Bakker, oud-hoofdconservator van het Stadsarchief Amsterdam en specialist op het gebied van het landschap in de Nederlandse beeldende kunst, maakte de selectie voor de schilderijen en tekeningen.

De tentoonstelling is thematisch opgezet en leidt de bezoeker aan de hand van thema’s als ‘Storm en regen’, ‘Koud en guur, sneeuw en ijs’ en ‘Het weer vandaag’ door vier eeuwen verbeelding van veelal extreem weer. De tentoonstelling is tot en met 5 januari te zien in Museum Singer in Laren.

IJsvermaak bij een stad, Hendrick Avercamp, ca. 1620.