Home » Nieuws » Saharazand in Nederland: wat kunnen we nog meer verwachten?
Sahara

Saharazand in Nederland: wat kunnen we nog meer verwachten?

Met de regen van woensdagnacht is in het midden en oosten van Nederland een bak Saharazand uit de hemel komen vallen. Voorlopig blijft het droog, dus dat wordt poetsen. Veel auto’s, ramen, zonnepanelen en tuinsets zijn namelijk met een laagje zand bedekt.

 


Het Weer Magazine enige Nederlandstalige tijdschrift exclusief gewijd aan weer en klimaat. Met alles over interessante weerfenomenen van toen en nu. Test én vergroot je kennis van weerweetjes en weerfeitjes. Het Weer Magazine vertelt je precies hoe het zit.

Neem een abonnement


Windrichting

Weerman Wouter van Bernebeek laat weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken over nog meer zand op onze bezittingen. ‘‘De wind is gedraaid, en daarmee is het Saharazand van ons weg gevlogen,’’ vertelt hij aan het AD. ‘‘Alle stof is verdwenen uit de lucht, dus daar hoeven we ons niet meer druk om te maken. In het westen is het alweer aan het opklaren. In het hele land wordt de lucht naarmate de dag vordert weer blauw.”

Poetsen

Voor het Saharazand is het mooie weer wat minder goed nieuws. ‘‘Het lijkt erop dat het de komende tijd droog blijft, en dat betekent dat het zand overal blijft zitten. Normaal is het na een goede regenbui wel weer weg, maar dat gaat nu niet gebeuren.” Veel mensen zullen dus echt even de auto moeten wassen, de tuinset zelf moeten afspoelen, en ook de ramen moeten gelapt worden. Ook is het volgens Van Bernebeek belangrijk om de zonnepanelen te poetsen. ‘‘De zon gaat de komende tijd flink schijnen, en dat laagje zand kan de opbrengst zeker negatief beïnvloeden.” Hoe voorkom je dat je huis één grote zandbak wordt? Wij delen drie tips.