Home » Nieuws » Extreme kou deze winter: nieuw record in Lapland met -43 graden
extreme kou

Extreme kou deze winter: nieuw record in Lapland met -43 graden

In het noorden van Europa, met name in Scandinavië en het noordoostelijke deel van het continent, heerst al geruime tijd een ongewoon intense koudegolf. Gedurende de nacht van dinsdag op woensdag werden lokale kouderecords verbroken, waarbij temperaturen onder de -40 graden werden geregistreerd.

Straalstroom

Deze uitzonderlijke kou boven het noorden van Europa wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van hogedrukgebieden rond de poolcirkel, in combinatie met een relatief zuidwaarts gelegen straalstroom. De straalstroom, een krachtige wind op grote hoogte, draagt bij aan deze weersomstandigheden.

Temperaturen variërend van -25 graden overdag tot -40 graden 's nachts waren daardoor geen zeldzaamheid in bepaalde gebieden van Scandinavië, Finland en het westen van Rusland gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar. Volgens informatie van Weerplaza liggen deze temperaturen regionaal zo'n 20 graden onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar.

Record voor de maand januari

De nacht van dinsdag op woensdag was opmerkelijk de koudste. In Kvikkjokk, gelegen in Zweeds Lapland, werd een temperatuur van -43,6 graden geregistreerd, een absoluut record voor de maand januari. Nog niet eerder werd in deze plaats zo'n lage temperatuur gemeten.

Het voorgaande temperatuurrecord van het weerstation in Kvikkjokk dateerde uit januari 1918 en stond op -43 graden. Daarnaast is het in heel Zweden niet meer zo koud geweest in januari sinds 1999, toen de thermometer zelfs -49 graden aangaf.

Problemen door het weer

Hoewel de bewoners in het noorden van Zweden dergelijke extreme temperaturen gewend zijn, veroorzaakt de "snerpende kou" toch problemen, aldus SVT Nyheter. Verscheidene trein- en busdiensten zijn uitgevallen als gevolg van deze weersomstandigheden.

Ook op andere plaatsen in het noorden van Europa zijn extreme kouderecords gebroken. In Finland werd ten noorden van Kuusamo, nabij de Russische grens, een temperatuur van -37,9 graden gemeten. In de hoofdstad Helsinki werd afgelopen nacht -20,8 graden geregistreerd.

De rest van Europa

In Nederland hoeven we niet te vrezen voor temperaturen zoals die in Scandinavië, maar er wordt wel een koudere periode voorspeld aan het einde van de week. De Noordse landen zullen nog steeds te maken hebben met aanhoudende extreme kou. Zo wordt verwacht dat de omgeving van de Noorse hoofdstad Oslo komend weekend temperaturen van -25 graden kan ervaren. Ook Denemarken moet rekening houden met strengere vorst.