Home » Nieuws » 2017 waarschijnlijk de boeken in als een van de warmste jaren ooit
Temperatuurstijgingen

2017 waarschijnlijk de boeken in als een van de warmste jaren ooit

2017 gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de warmste jaren ooit sinds de metingen in 1880 begonnen. Dat meldt de website weeronline op basis van gegevens van verschillende weersinstituten, waaronder het KNMI. Dat past in een trend, de top drie van warmste jaren wordt gevormd door 2014, 2015 en 2016.

2017 is net niet het warmste jaar ooit, maar scoort wel hoog. Bijzonder dit jaar is echter dat er geen sprake was van een El Niño. Daarmee is de warmte van 2017 toe te schrijven aan de grote uitstoot van broeikasgassen.

Recordhoeveelheid broeikasgassen

Klimaatakkoorden ten spijt, zijn de waardes van broeikasgassen in de atmosfeer volgens Weeronline op recordhoogte. De concentratie broeikasgassen is op dit moment 403 ppm, dichtbij het punt waarop de omstandigheden gevaarlijk worden: 450 ppm.

Maatregelen tegen uitstoot

Opmerkelijk is dat op dezelfde dag het Europees parlement en de EU-lidstaten een akkoord hebben bereikt om de uitstoot van broeikasgassen door landbouw, industrie en gebouwen terug te dringen. Volgens die plannen moet de uitstoot in 2030 gemiddeld 30% lager zijn dan in 2005.

Bronnen:

Weeronline.nl
Nu.nl