Home » Magazine » Nummer » Het Weer Magazine nummer 6 van 2023

Het Weer Magazine nummer 6 van 2023

Winterverwachting 2024: zacht en nat

We lijken ook de komende winter op overwegend (zeer) zacht weer te moeten rekenen, met meer regen dan gebruikelijk en meer wind. Daarbij is er, zoals in zoveel zachte winters, kans op enkele stormen. Verantwoordelijk hiervoor zijn de sterke El Niño van dit moment en de positieve Indian Ocean Dipole, ook wel de El Niño van de Indische Oceaan genoemd. De kans op het uitkomen van dit scenario is 80 procent. Voor de winterliefhebbers is er toch nog een sprankje hoop: een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven het noordpoolgebied – een zogenaamde SSW – kan kou vanuit het Arctische gebied naar onze omgeving sturen.

Natuurherstelweg eindelijk aangenomen

De Europese natuur gaat rap achteruit en dat maakt Europa kwetsbaarder voor klimaatverandering. Europa wil daar een halt toe roepen: het herstel van onze natuurlijke omgeving speelt een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Daarom heeft het Europese parlement onlangs de zwaar bevochten Natuurherstelwet aangenomen, een vergaande wet die het tij moet keren. Het is wel een compromis: de overeengekomen tekst is minder hard dan het origineel.

AI helpt contrails voorkomen

De witte condensatiestrepen hoog in de hemel, afkomstig van vliegtuigen, zijn allesbehalve onschuldig. Deze condenssporen in de atmosfeer veroorzaken verdere opwarming van de aarde. Google hoopt, samen met enkele partners, met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) vluchtroutes zo uit te stippelen dat vluchten minder contrails produceren.

Heel Holland sopt

De afgelopen maanden zijn in Nederland zo nat verlopen, dat er na een lange periode van meerdere jaren eindelijk een einde gekomen is aan de droogte. We stevenen nu zelfs af op een zeer nat jaar, waarbij men met name in het westen van het land grote moeite heeft om al het overtollige water af te voeren.